måndag 6 april 2009

Natomedlemskap eller inte?

På sista tiden har Nato varit aktuellt med anledning av 60 årsjubileum och att ny generalsekreterare skulle utses. Birgitta Ohlsson passade på att debattera för ett svenskt medlemskap. Det håller andra av olika skäl inte med om. Idag kritiserar också Per Gahrton och Drude Dahlerup utnämningen av Anders Fogh Rasmussen till generalsekreterare med anledning av kalabaliken kring Muhammed-karikatyrerna som publicerades i Jyllandsposten för något år sedan.

Jag vet knappt vad jag ska tycka om alltihop. Nato-medlemskap eller inte känns som att det borde vara en icke-fråga lika mycket som euron. När det gäller euron så har vi inte valutan och har därför inget inflytande över euroområdets ekonomiska politik, däremot följer vi den mer eller mindre rakt av (och har gjort sedan euron infördes oavsett politisk färg på finansministern). När det gäller Nato är det i princip samma sak. Vi deltar aktivt i Nato-insatser och har, enligt Birgitta Ohlsson, fler soldater ute i världen under Nato-befäl än under FN-befäl men inte heller där vill vi tydligen vara med och bestämma över utformningen av politiken. Att få det skydd i händelse av krig som Natoländerna har men inte kunna påverka och framförallt inte behöva ta något ansvar för verksamheten resten av tiden framhålls rentav som något positivt och eftersträvansvärt i debatten... Vem tror vi egentligen att vi lurar (mer än oss själva)?

Å andra sidan kanske det skulle vara naturligare att ingå i ett försvarssamarbete inom EU med tanke på att vi får allt större gemensamma intressen och blir alltmer beroende av varandra där. Det verkar ju bland annat Frankrike och Tyskland (som också är Nato-länder) vara inne på om man ska tro SR. Det kanske tål att tänkas på lite till...

Och när det gäller problemet Gahrton och Dahlerup tycks ha med utnämningen av Fogh Rasmussen... Jag har ingen riktig koll på vad dansken har för kvalifikationer för uppdraget, men jag kan inte se att det faktum att han inte ber om ursäkt för vad danska medier publicerar skulle vara ett problem. Alls. Även om jag tycker det var ganska dåligt gjort av Jyllandsposten så är väl för tusan en av de grundläggande förutsättningarna för en demokrati att staten INTE kontrollerar informationsflödet och INTE har kontroll över eller ansvar för media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar