fredag 3 april 2009

Lagstiftning som bromsar utvecklingen

I veckan trädde IPRED-lagen ikraft. Samtidigt sjönk det svenska internetanvändandet med ungefär 40% skriver DN även om man inte kan säga med någon bestämdhet att IPRED skulle vara hela förklaringen. The Pirate Bay uppger att de inte märkt av någon större minskning av trafik (ungefär 3,5%).

På Newsmill idag skriver Jon Karlung, vd för Bahnhof, att den nya lagen är en katastrof för svensk ekonomi, att den sätter stopp för vad som annars kunde bli den stora framtidsbranchen. Björn Högberg menar, också på Newsmill, att hetsjakten på fildelare minskar kommunikation, kultur- och idéutbtyte mellan människor och därmed gör oss dummare än vi annars skulle varit. Och André Rickardsson som enligt DN är IT-säkerhetsexpert och tidigare SÄPO-medarbetare menar i samma tidning att rättsväsendets kunskaper om IT-frågor är så dålig att den kraftigt hotar rättssäkerheten. Jämförelsen görs rentav med häxprocesserna.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag tycker det är alldeles galet att vi ska ha särskild lagstiftning till för att skydda föråldrade affärsmodeller. Jag tycker absolut att det ska vara möjligt att leva på kreativ, skapande verksamhet. Men som med all annan verksamhet så är ju förutsättningen att man då också hittar affärsmodeller som folk faktiskt är beredda att köpa. Det som pågår nu är ju likvärdigt med att man hade förbjudit bilen med hänvisning till att hästhandlarna har rätt att kunna leva på sitt arbete (och sedan givit hästhandlarna den lagliga rätten att själva hindra människor från att utveckla, jobba med, köra, åka i eller alls befatta sig med bilar. Även hästhandlare har såklart rätt att leva på sitt arbete, förutsatt att någon faktiskt vill köpa hästarna. Men varför ska lagstiftningen försöka stoppa utvecklingen av bättre alternativ?

Spotify, som jag själv blev prenumerant av i veckan, är ett alldeles utmärkt exempel på ett bättre alternativ. Det är lagligt, upphovsmännen får betalt för sitt arbete, jag har tillgång till hur mycket musik som helst, jag behöver inte ha en massa filer som ligger och tar plats på datorn och det är till ett klart överkomligt pris (en hundring i månaden). Varför kunde inte industrin själva ha kommit på den här lösningen redan innan man inledde processerna mot Napster, back in the day?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar