onsdag 26 augusti 2009

Rökfria galenskaper

Man upphör aldrig att förvånas. Enligt SR är det i dagsläget 64 av landets kommuner, varav Örnsköldsvik är en, som beslutat om "rökfri arbetstid". Enligt Örnsköldsviks kommuns hemsida är avsikten: "att skapa rökfria miljöer och att stödja de anställda till ett rökfritt liv." Detta bland annat eftersom: "Alla uppskattar en hälsomedveten och framsynt verksamhet, fräschare arbetsmiljö, bättre ekonomi för individ och företag."

Men varför i hela fridens namn är det vare sig kommunens eller någon annan arbetsgivares ensak att bestämma att "ett rökfritt liv" är något alla anställda måste eftersträva? Vilka prioriteringar de anställda ska göra i sin privatekonomi? Att inte tillåta rökning i de egna lokalerna är en sak, men att lägga sig i vad de anställda använder sina raster och sina pengar till och fatta beslut om hur de anställda ska leva sina liv kan knappast vara arbetsgivarens uppgift (oavsett om det är kommunen eller någon annan).

Är det fikabröd till kaffet som ska förbjudas härnäst i den klåfingriga ivern att tvinga människor att leva "rätt"? Kanske kaffet? Regler om vad lunchlådor som ska ätas på arbetsplatsen får innehålla? Vuxna människor måste få välja själva hur de vill leva sina liv och det innebär också att man måste kunna få välja "fel". Dvs att inte leva ett rökfritt och hälsomedvetet liv, även om man är kommunanställd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar