onsdag 11 mars 2009

Språket och demokratin

Jag läste idag en debattartikel under Ordet fritt på allehanda.se som handlar som svenska språket och känner mig därefter tvungen att kommentera lite.

Ett språk är ett verktyg för kommunikation men inte ett statiskt verktyg utan alla språk existerar i en given social och kulturell kontext och är en dynamisk bärare av sin kultur. Det innebär att när de sociala och kulturella strukturerna förändras så måste också språket göra det för att fortsätta vara relevant. Det låter kanske lite högtflygande men är egentligen väldigt enkelt. Världen, samhället, tekniken, handelsvägar, kommunikationsmönster förändras och utvecklas hela tiden. Om ett specifikt språk (i det här fallet svenskan) ska fortsätta vara ett användbart verktyg för kommunikation så måste det ju också hela tiden utvecklas så att det kan användas för att uttrycka allt som någon tillhörande det språkområdet har ett behov eller en vilja av att kunna förmedla.

Det är knappast något nytt att ord från andra språkområden integreras i det svenska språket och engelskan är inte heller det första språket vi lånar ifrån. Vi har alltid lånat in ord och uttryck från språkområden som vi haft ett utbyte med. Under lång tid var latinet det stora språket inom såväl kyrkan som vetenskapen vilket har satt sina avtryck i svenskan. Handelsutbytet med Hansestäderna i norra Tyskland tillförde under några århundraden många låneord från tyskan. Under 1600-talet var Frankrike det stora idealet vilket också lämnat sina avtryck i det svenska språket, osv.

Att vi lånar in ord och uttryck från andra språk, att vårt språk förändras och utvecklas är ett tecken på att vi har ett utbyte med andra och av att vår värld och verklighet växer. Om mitt språk inte tillåter mig att uttrycka det jag vill säga så är också det språket meningslöst som kommunikationsverktyg. Det är m.a.o. ett hälsotecken och i högsta grad en nödvändig förutsättning för demokratin att språket förändras och utvecklas för det innebär att vårt samhälle inte har stagnerat utan fortsätter att utvecklas och att vi alla har möjlighet att uttrycka våra tankar och åsikter om den utveckling som sker. Att sedan inte alla kommer att välja det politiskt korrekta att säga eller det politiskt korrekta sättet att säga det kanske kan upplevas som störande men är faktiskt också i grunden en del av yttrandefriheten och därmed en grundläggande förutsättning för demokratin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar