måndag 30 mars 2009

Inför euron som parallell valuta

I folkomröstningen 2003 sa svenska folket nej till att införa euron som valuta i Sverige. Euron var då fortfarande något nytt och oprövat. Osäkerheten var stor och argumenten både för och emot var (i varierande grad) kvalificerade gissningar.

Idag har det gått 10 år sedan euron introducerades. Idag vet vi hur det gick. Vi vet att den svenska kronan klarade sig bra mot euron i högkonjunktur. Och vi vet att när finanskris och lågkonjunktur drabbade både Sverige, Europa och världen så stod euron stark medan den svenska kronan föll. Vi vet också att vi förlorar politiskt på att stå utanför eurosamarbetet. När euroområdets finansministrar träffas och gör upp om viktiga frågor får vår svenska finansminister sitta i väntrummet och sedan acceptera deras beslut.

Ibland hör man argumentet att den svaga kronan gynnar svensk exportindustri. Och det kanske är sant; svenska produkter blir billigare i utlandet. Men det är bara något positivt om vår ambition är att bli ett lågprisland som konkurrerar med våra låga löner och inte med vår kompetens och kvaliteten på våra produkter. För samtidigt som svenska produkter blir billigare utomlands så blir ju allt vi importerar lika mycket dyrare i Sverige. Våra semesterkassor räcker inte lika långt, våra utbytesstudenters studiemedel tappar i värde, etc. Kort sagt, vi blir fattigare!

Folkpartiet driver centralt frågan om en ny folkomröstning om euron 2011. I ett antal kommuner i Sverige har frågan väckts om att redan nu införa euron som parallell valuta i väntan på att hela landet inför den. Haparanda och Höganäs har redan gjort det. Det innebär att euron ska kunna användas i princip överallt i kommunen, till att betala taxiresor, restaurangnotor, hotellnätter och i de lokala butikerna. Dubbel prismärkning ska finnas. Kommunen kan fakturera utländska företag i euro. I Sigtuna föreslår man också att kommuninvånare ska kunna få ut sin lön och betala hyran och andra räkningar i euro.

I Örnsköldsvik pratar vi om en framtid som är Världsklass 2015. Särskilda satsningsområden inom projektet uppges bl.a. vara att stärka och utveckla besöksnäringen och att Örnsköldsvik ska bli en attraktiv arbetsmarknad för kvalificerad arbetskraft. På en öppen europeisk arbetsmarknad blir naturligtvis en arbetsgivare som betalar ut lönen i en stabil valuta mer attraktiv än en arbetsgivare vars löneutbetalningar i lågkonjunktur kraftigt tappar i värde.

Därför motionerar folkpartiet i Örnsköldsvik nu om att möjligheten att införa euron som parallell valuta i kommunen utreds och snarast genomförs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar