tisdag 9 juni 2009

Tankar efter EP-valet

Jag skrev häromdagen att det bara var valvakan som återstod och sedan kunde jag börja ägna mig åt andra saker istället. Valvakan blev ju en klart trevlig kväll. Det totala valdeltagandet ökade både i kommunen, länet och landet (dock inte i Europa som helhet). Folkpartiet gick också framåt i både kommunen, länet och landet och de totala 13,6% innebär 3 mandat. Det ser för ögonblicket (med drygt hälften av distriktens personkryss räknade) ut att också bli de tre toppkandidaterna, Marit Paulsen, Olle Schmidt och Cecilia Wikström som tar platserna i anspråk.

Här i Örnsköldsvik nästan fördubblade vi andelen röster i förhållande till förra EP-valet 2004 och det var bara socialdemokraterna och moderaterna som blev större (kd tog 8% precis som oss). Så det var klart rolig läsning på valmyndighetens hemsida där jag fortfarande hänger och håller koll på utvecklingen kring personkryssen även om det börjar verka ganska avgjort. Det mest dramatiska hittills är väl att Alf Svensson ser ut att kryssa förbi Ella Bohlin till kd:s mandat. Det och att Anna Maria Corazza Bildt ser ut att få nästan lika många kryss som toppkandidaten Gunnar Hökmark och därmed ta en av moderaternas 4 mandat i anspråk.

Piratpartiets mandat kom inte direkt som någon överraskning. De väcker uppmärksamhet kring en viktig fråga samtidigt som de gör det väldigt lätt för sig genom att vägra ta ställning till några som helst andra värden än den personliga integriteten, framförallt på nätet. Det är klart att det går att driva en hård och kompromisslös linje när man aldrig riskerar att behöva väga två eller fler viktiga värden mot varandra. Aldrig behöver komma i konflikt inom partiet om hur avvägningar och gränsdragningar mellan olika värden ska göras. Jag är medveten om att det finns många enskilda piratpartister som har genomtänkta analyser av hur världen ser ut och fungerar, och framförallt borde fungera. Men det är just det som är grejen, det är alla de enskilda medlemmarna och sympatisörerna som gör sina egna avvägningar och gränsdragningar, som gör sin egen bedömning av vilka andra värden som ska betraktas som viktiga, som avgör vilka kompromisser (om några) man är beredda att göra. Partiet tar ingen sådan ställning alls. Därför ska det bli intressant att se vad som händer med hela den spretiga organisationen när även pp nu blir delaktiga i, och därmed medansvariga för, de beslut som fattas.

Nu ska jag försöka sluta älta och analysera valresultat och istället börja fokusera framåt. Sommarplaner och semester. Planering inför hösten då jag hoppas på att kunna påbörja lärarutbildningen. Och så klart börja tänka och ladda upp inför nästa valkampanj som det sannolikt blir lite mer drag i...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar